Najboljša ponudba

Kateri telefon izbrati?

Bil je čas ko smo na klic čakali doma, sedaj je čas ko nas najdejo povsod. Kaj sledi?

Andrej Kosmač

Ponudba je ‘’neskončna’’, dnevno prihajajo novi modeli, novi proizvajalci in sedaj se je potrebno odločiti, kateri mobilni telefon izbrati.

Možnih načinov je več.

Če si fan določene znamke, si že zelo omejil izbor. Si fan Apple Iphone? Veš koliko si pripravljen plačati in nakup je opravljen.

En primer iz prakse: Prijatelj (nezahteven uporabnik) se odloči, da bi želel imeti nov telefon. Kaj mu svetovati? Odločil se za najnovejši Samsung (800€). Zakaj pa to, ga vprašam? Nevem, takšnega si želim. Ok, ali ga potrebuješ? Ali ne bi poiskala takšnega, da bo primeren glede na tvojo uporabo in še bistveno cenejši.
Grem v raziskavo pri vseh ponudnikih in najdem zelo zanimiv model Samsung (kar je bila njegova želja) predzadnjo generacijo v akciji za 350€. Verjamem, da poznate kolikšna je tehnična razlika med generacijami (nova oblika, malenkost boljša kamera, malček boljši procesor in to je počasi vse) Razlika v ceni pa 400€. Ker je nezahteven uporabnik sem mu svetoval prejšnji model. Ampak NE, jaz želim tokrat imeti najnovejši telefon in konec. Kupil je novega, plačal 800€ in sedaj je z njim zelo zadovoljen. Dodal je še zaščitni etui in zaščitno steklo. Služi mu že več kot leto dni.

Zanj bi bil optimalne telefon, katerega sem mu jaz sevetoval. On pa z njim ne bi bil zadovoljen in bi ‘’trpel’’ že leto dni. Potrebno je poslušati občutek, kateri se vedno prav odloči.

Še vedno ne vemo, kateri telefon je pravi za vas.

Moj nasvet bi bil vprašaj se za kaj ga boš uporabljal in koliko krat dnevno, plus naj bo 10% boljši od tvoje predvidene uporabe.

Kolikokrat dnevno ga boš imel v rokah? Svetovno povprečje je 150x dnevno. Če boš imel zaklenjen zaslon, boš samo za odklepanje porabil 5 minut na dan.

“Postavi se v situacije, kdaj, kje in zakaj ga boš uporabljal.”

Boš z njim klical in pošiljal sms-e? Je to še moderno? Povprečno uporabljamo telefon bistveno več za druge stvari kot za klicanje in sms-e.

Fotografija? Izdelujemo fotke ali samo fotkamo in pokažemo ostalim, kaj smo videli. Če te vsaj malo veseli fotografija, potem poglej telefon z boljšim fotoaparatom. Večina današnjih modelov od 300€ naprej že izdeluje vrhunske fotografije in si ni potrebno komplicirati življenja.

Facebook, Youtube, Instagram,… skrolanje in branje objav ne zahteva nadnaravne resolucije na zaslonu, zato tudi ne kompliciraj. Boš gledal na telefonu 4K? Ali je sploh opazna razlika med HD in 4K? 95,6% ljudi jo ne opazi.

Messenger, Viber, WhatsApp, pogovorne aplikacije so v zelo velikem porastu. Rastejo hitreje kot Facebook, Youtube, Instagram. Kot sam vidiš, jih uporabljaš več kot klice in sms-e.

Operacijski sistemi so iOS, Android in nekaj ostalih,… Pomembno je kaj ti odgovarja iOS (iPhone) je zelo pohvaljen, Android pa tudi 😀 Če ne veš kaj izbrati poglej, kaj uporabljaš sedaj in boš imel najmanj težav v prihodnje. Če si se pa pripravljen naučiti nekaj novega pa zamenjaj. Bodi pripravljen na kakšno kletvico (vsaj na začetku) 😉

Sam sem bil zelo proti zaščitnim dodatkom na telefonu, sedaj jih pa zelo priporočam, so poceni in so uporabni.

Zavarovanje telefona, ja če je telefon nad 800€, vsaj v prvem letu.

Nakupa rabljenega to je svoje področje, katerega se ne bomo dotikali v tej zgodbi.

Nakup telefona, bi lahko primerjali z nakupom avtomobila. Katere avto je najbolj primeren za vas? Kako to veste? 

Takšnega svetujem, samo če se odpravljate na kakšno noro zabavo. Bo vsaj eden od vaju prišel domov 😉